Två byggarbetare på bygget av Kvarteret Postiljonen i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
1 av 3
Kvarteret Postiljonen är i uppförande i Jönköping, men det går trögt med försäljningen av lägenheter. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Bygget av kvarteret East på Kålgården i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 3
Bygget av kvarteret East på Kålgården i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Bygget av kvarteret Postiljonen i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
3 av 3
Kvarteret Postiljonen i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Jönköping

Svalt intresse för nybyggt på Kålgården – över hälften osålt efter ett år

1:32 min

Det går trögt med försäljningen av nya bostadsrätter på Kålgården. Långt mindre än hälften av Tositos och Peabs lägenheter är sålda efter ett år.

På Kålgården i Jönköping byggs det för fullt. East heter ett av de nya kvarteren. Här är det inflyttning om ett drygt år, våren 2020, men över hälften av lägenheterna är fortfarande utan köpare. Enligt Tommy Fritz, vd för Tosito, som är de som bygger East, så följer deras försäljning marknaden i stort och han tror ändå att de ska ha sålt allt när det är dags för inflytt.

På andra sidan gatan, där det gamla posthuset tidigare låg, ser det ännu sämre ut. Här bygger Peab 108 lägenheter som ska vara klara för inflyttning hösten 2020. Men två tredjedelar – 44 av 66 lägenheter – som i den första etappen ligger ute till försäljning är fortfarande osålda, trots att de varit till salu i över ett år.

– Det är något sämre än vi trodde. Vi har märkt en liten inbromsning på marknaden, det blir alltid problematiskt, men det här projektet ser vi fortfarande positivt på, säger Per Svedberg, distriktschef vid Peab bostad.

Wood & Hill, som bygger vägg i vägg med Peab, har sålt slut på sina lägenheter, men de lades ut till försäljning innan marknaden vände.

Att sänka priserna för att få för bostäder sålda är inte aktuellt vare sig för Tosito eller Peab – åtminstone inte än.

– Nej, inte i dagsläget, säger Per Svedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista