Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Gow/TT

V lutar åt nej till Löfven

0:58 min

Vänsterpartiet lutar åt att det blir nej till att släppa fram Löfven som statsminister på onsdag, enligt uppgifter till TT.

Skälet till detta är enligt uppgift till TT att det dels handlar om politiken i överenskommelsen, och dels om den särskilda skrivningen om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden.

Under söndagen ska partistyrelsen ta ställning till hur partiet ska göra, och under måndagen hålls ett möte i riksdagsgruppen. 

Jonas Sjöstedt möter talmannen Andreas Norlén klockan 11.40 och riksdagsgruppen följer normalt partistyrelsens beslut i viktiga frågor.

Som P4 Jönköping kunde berätta under lördagen så cirkulerar en namninsamling inom Vänsterpartiet för att fälla förslaget till en regeringsuppgörelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet.

Mikael Ekvall, Vänsterpartiets gruppledare i region Jönköpings län, är en av dem som skrivit på uppropet och han säger till P4 Jönköping att motståndet är starkt inom partiet.

TT berättar under söndagen att den tidigare riksdagsledamoten och V-toppen  Rossana Dinamarca också dömer ut överenskommelsen på Facebook, och vill att V säger nej:

"Förutom att uppgörelsen mellan S, MP, C och L är en arbetarfientlig politik med lägre löner, sänkt a-kassa, höjda hyror, språktest för medborgarskap, fritt fram för vinster i välfärden igen, sänkta skatter och fler bidrag för dom rika samt töntiga förslag om mobilförbud i skolan, så är det också en kraftig markering mot V som likställer oss med fascisterna SD. Det är helt oacceptabelt."

Oscar Nelson, pressekreterare för partiledaren Jonas Sjöstedt, säger till TT att han inte har några kommentarer. 

Vid 16-tiden meddelade Vänsterpartiet till Ekot att man nu kommer att ha en egen process, och meddela sitt beslut först efter det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista