Hovätten
1 av 4
Ett stort säkerhetspådrag utanför hovrätten. Foto: Rebecka Montelius
Tingsrätten spärrades av
2 av 4
Tingsrätten spärrades av efter att en obehörig person ska ha tagit sig in i lokalerna. Foto: Mattias Landström
Rondell, röd bil, gatuskylt
3 av 4
Rondellen till Malmövägen där skutningen mellan bilar intreäffade 10/1 2019 Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Säkerhetspådrag utanför Göta hovrätt.
4 av 4
Säkerhetspådrag utanför Göta hovrätt. Foto: Rebecka Montelius.
Värnamoskjutningarna

Stort säkerhetspådrag vid häktningsförhandling

0:47 min

Uppdaterad 18:29  Nu pågår häktningsförhandlingar i Göta hovrätt. Nationella bombskyddet var på plats i tingsrätten efter att obehörig man tagit sig in i lokalen.

Efter de skjutningar som inträffade förra veckan i Värnamo har fem personer suttit anhållna som misstänkta för mordförsök. En av dem släpptes under lördagen, och fyra av dem har begärts häktade av åklagaren Lisa Hedberg. 

P4 Jönköpings reporter Rebecka Montelius har varit på plats och berättar om en laddad stämning. 

– Det är en ganska laddad stämning med mycket känslor, flera gråter och är upprörda. Det är en del åhörare, några känner jag igen från de här gängkretsarna, och det är ett stort säkerhetspådrag. 

Hon berättar också att en av de misstänkta var med på videolänk. Samtliga fyra nekar till brott, enligt deras advokater. 

Häktningsförhandlingarna inleddes klockan 16.30 i Göta Hovrätt. 

Förhandlingarna flyttades från tingsrättens lokaler i Jönköping till Göta hovrätt, på grund av att en obehörig man anträffades i tingsrättslokalerna under söndagsförmiddagen, enligt polisen. Mannen avvisades från platsen av personal på tingsrätten, och polisen utreder nu varför mannen befann sig där. 

Polisen har spärrat av tingsrätten, och hundpatruller från polisens regionala resurser har sökt igenom lokalerna utan att hitta något anmärkningsvärt.

– Vi har haft nationella bombskyddet på plats för att få hjälp av deras expertis, men vi har inte hittat någon indikation på att det ska finnas något farligt föremål, säger Tommy Thorngren, talesperson för Polisen. 

Mannen är nu misstänkt för olaga intrång, men det är fortfarande oklart hur han tog sig in i lokalen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista