Ramberg: Regeringsfrågan kan avgöras av V
Ramberg: Regeringsfrågan kan avgöras av V Foto: TT/Ekot.

Ramberg: Regeringsfrågan avgörs av V

2:48 min

Regeringsfrågan avgörs nu av allt att döma av Vänsterpartiet. Det finns bara två alternativ och bägge är svårt motbjudande för Jonas Sjöstedt, säger Ekots politiske  kommentator Tomas Ramberg.

I Vänsterpartiets medlemsled höjs nu krav på att partiet ska rösta nej till Stefan Löfven på onsdag. Argumenten för att stoppa Löfven handlar framför allt om innehållet i den överenskommelse S och MP gjort med C och L. Vänsterpartister ser den som en politik för kraftigt ökade klyftor, alltså tvärtemot partiets hjärtefråga om jämlikhet. De ser en politik som försvagar facket och hyresgäströrelsen.

Överenskommelsen innehåller också en för Vänsterpartiet förödmjukande formulering om att V inte ska få något inflytande över Sveriges politiska inriktning. Ska Vänsterpartiet inte bara vara en dörrmatta måste V säga nej, tycker de medlemmar som argumenterar för att stoppa Löfven.

De är också oroliga att Vänsterpartiet ska förknippas med regeringspolitiken och göras medansvariga. Röstar de nej hoppas de få ett extra val där Vänsterpartiet ska kunna vinna missnöjda socialdemokrater.

Frågan är vad som händer om V röstar nej?

Det finns tre möjliga utgångar:

1/ Centern väljer att i en fjärde omröstning släppa fram Ulf Kristersson med de förbehåll som finns i det alternativa förslag Centern och Liberalerna fått från M och KD.

2/ Centern väljer att rösta nej till Kristersson i en fjärde omröstning och utlöser därmed ett extraval.

3/ Centern säger att överenskommelsen inte längre gäller men väljer att ändå släppa fram Stefan Löfven. Löfvens viktigaste uppgift blir då att utlysa ett extra val eftersom han inte kan regera utan överenskommelse.

De vänsterpartister som vill släppa fram Stefan Löfven pekar på risken att Ulf Kristersson annars blir statsminister med stöd av Sverigedemokraterna.

Om Vänsterpartiet medverkar till en sån utveckling kommer V att drabbas av en kritikstorm från S, LO och de vänsterväljare som sätter kampen mot Sverigedemokraterna högst. Dessutom skulle politiken med
vänsterögon bli ännu sämre med M och KD än i den nu aktuella överenskommelsen.

Även om ett nej skulle landa i ett extraval tar partiet stora risker. Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle kunna vinna väljare från Jonas Sjöstedt genom att beskriva honom som oansvarig, som en person som kastar ut Sverige i en politisk ovisshet som riskerar att sluta med att Ulf Kristersson som statsminister. De kommer också att peka på att Sverigedemokraterna ser ut att växa ytterligare i ett extraval.

Det såg länge ut som ett självklart val för Vänsterpartiet, de skulle tvingas släppa fram Stefan Löfven även om han gjort upp med Liberalerna och Centern.

Jonas Sjöstedt har bland annat framhävt att det inte kommer att finnas några borgerliga partier i själva regeringen, vilket varit viktigt för Vänsterpartiet.

Men efter att överenskommelsen offentliggjorts och de borgerliga förhandlingsframgångarna visade sig bli större än många trott,
dessutom med förödmjukande formuleringar för Vänsterpartiet, blev det svårare att förutse hur Vänsterpartiets interndebatt ska landa.

V:s riksdagsledamöter kan ändå släppa fram Löfven. För att minimera risken att förknippas med regeringspolitiken kommer
det i så fall att ske under kraftiga och högljudda protester och löften om en hård vänsteropposition.

En tröst för Vänsterpartiet är att de då nog kan göra en valframgång 2022. Det brukar gå bra för Vänsterpartiet när socialdemokrater
sitter i regeringsställning med en högerinriktad politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista