Höglandet

Polis som bussade hund på oskyldig inför rätta

1:45 min

I dag ställs den polisman som åtalats för tjänstefel efter att ha bussat sin hund på en oskyldig man inför rätta.

Den 7 juni 2018 jagade polisen en misstänkt airbag-tjuv på Höglandet. Torbjörn blev vittne till hur en misstänkt man försvann in i ett grönområde just intill hans bostad. Strax efter kom en polis och Torbjörn hjälpte till och pekade ut vart den misstänkte tjuven tagit vägen.

Fler poliser anlände och av nyfikenhet följde Torbjörn efter dem en bit in i grönområdet. När han hör poliserna skrika på den misstänkte att komma fram börjar han filma med sin mobilkamera. Poliserna ber då Torbjörn avlägsna sig.

Torbjörn, som är berusad, upplever en av poliserna som otrevlig och käftar emot, men backar samtidigt undan från platsen.

Då kommer den nu åtalade hundföraren fram. I filmen hörs han skrika "försvinn", varpå Torbjörn undrar om han annars tänker bussa hunden på honom. "Jajamän, det gör jag", svarar hundföraren och ger Torbjörn tre sekunder att avlägsna sig.

På filmen syns hur Torbjörn vänder sig om, som för att gå därifrån, men hundföraren bussar ändå hunden på honom – innan tre sekunder gått. Han ger honom också vad som i åtalet beskrivs som "ett slag i ansiktet med öppen hand".

Hunden biter Torbjörn i ljumsken och dagen efter får Torbjörn på vårdcentral veta att han behöver stelkrampsspruta och penicillin. Då bestämmer han sig också för att polisanmäla händelsen.

Den åtalade polismannen nekar till brott. Chefsåklagare Lena Kastlund säger till P4 Jönköping att polismannen bör dömas till dagsböter. 

– Jag anser fortfarande att han ska dömas för tjänstefel. Jag ifrågasätter inte att han har rätt att använda våld, men det är frågan om vilket våld. Jag menar att han använt för mycket våld och för farligt våld. 

Fotnot: Torbjörn heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista