En person håller sedlar i handen.
1 av 2
Om kommunen drar ut på beskedet om bygglov minskar avgiften för den sökande. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Thomas Andersson, bygginspektör i Vaggeryd.
2 av 2
Bygginspektör Thomas Andersson säger att de i Vaggeryd rustat för de nya reglerna. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Straffet för sega kommuner: Din avgift minskar

1:47 min

För att få kommuner att öka takten på att ge besked om bygglov så har en ny lag kommit till.

Kommuner måste ge besked om bygglov inom tio veckor, de reglerna har funnits sedan tidigare. Men eftersom många kommuner struntade i det så har en lagändring gjorts som straffar de kommuner som tar längre tid på sig.

En lagändring som kommer att gynna de som söker bygglov, tror Benny Hunemark, arkitekt och tidigare bygglovchef i Jönköpings kommun.

– I bästa fall så kanske man får lite annat perspektiv och ser det mer från sökandens sida. Att vi är till för deras skull och måste se till att de får ett så snart besked som möjligt, säger han.

Det här gäller även förhandsbesked och anmälan om mindre bygge. Då minskas den avgift som ska betalas in av den sökande för varje vecka det drar över. En av kommunerna som rustat för att klara de nya reglerna är Vaggeryd.

– Vi har övergått till att vara helt digitala med våra ärenden. Vi har bättre bevakning där vi följer ärendena och har en mycket bättre översikt, säger bygginspektör Thomas Andersson.

Totalt kan runt hälften av avgiften komma att dras bort när fem veckor dragits över, alltså exempelvis blir 80 000 kronor runt 40 000 kronor istället. Och det tror Benny Hunemark kommer att få kommuner att ta tidsbegränsningen på större allvar än tidigare.

– Jag tror att det kommer att ha en påtaglig betydelse och att man kommer att se en skillnad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista