Mamma i Vetlanda fortsätter att trotsa skollagen - trots hot om vite

Den amerikanska kvinna i Vetlanda, som håller sina barn hemma från skolan hotas med 4.000 kronor i vite. Flickorna, som ska gå på mellanstadiet, har inte varit i skolan sedan i början av vårterminen.

Den amerikanska kvinnan har ansökt om att få undervisa sina döttrar hemma, men kommunen har sagt nej. Nu har frågan gått vidare till Länsrätten, och där kan kvinnan få vite på 2000 kronor per barn. Och hon har svårt att förstå kommunens hårdnackade motstånd:

-Jag måste göra det som är bäst för mina barn, säger hon till nyheterna.
-Ingen känner mina barn bättre än jag själv och jag vet vad de behöver.

Men på kommunen delar man inte kvinnans uppfattning. Att bedriva hemundervisning är inte något bra alternativ till vad barnen har rätt till enligt svenska lagen säger Ingrid Andersson som är administrativ chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Vetlanda.
-Vi har en skolplikt där kommunen ska hålla en bra kvalitet på undervisningen, och föräldrarna är skyldiga att skicka sina barn till skolan.
Enligt barnens mamma håller det svenska skolsystemet inte tillräcklig hög kvalitet och hon anser att hon kan göra ett bättre jobb själv hemma. Svenska skolan tillhandhåller inte den utbildning som flickorna behöver menar mamman, och hon säger dessutom att barnen kommer att få stanna hemma för hemundervisning även i fortsättningen oavsett vad länsrätten fattar för beslut.

-Jag ska fortsätta att driva det här, och får jag inte rätt lämnar jag landet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".