En bild på kulturhuset Spira och en bild på Mikael Ekvall.
Mikael Ekvall (V) tycker inte att man kan utesluta en omflyttning av flera chefer. Foto: Henrik Svensson/Sveriges Radio, Joséphine Simar/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Regionråd kräver chefsrockad på Spira

1:51 min

Arbetsmiljöproblemen på kulturhuset Spira i Jönköping har varit stora under en längre period. Nu kräver politiker att chefer byts ut.

Problemen kulminerade i höstas när en musiker blev avskedad sedan en chef påstod att musikern blivit våldsam mot honom. Musikern, hans kollegor och facket förnekade och gjorde en anmälan till Arbetsdomstolen, AD.

Men innan AD ens hunnit hantera ärendet meddelade regionens HR-chef, Joakim Silva, att uppsägningen skulle gälla oavsett vad domstolen kom fram till. Ett agerande som inte är olagligt, men olämpligt, menade flera politiker i en enkät som P4 Jönköping gjort bland regionfullmäktigeledamöterna.

Men fallet med den avskedade musikern är bara toppen av ett isberg. Arbetsmiljöproblemen är så stora att regionen nu måste flytta på chefer, menar regionrådet Mikael Ekvall.

– På Spira har vi systematiska arbetsmiljöproblem. De har varit långvariga, och de har blivit infekterade. Jag tror att vi behöver satsa enormt mycket på det. Jag utesluter inte heller att man måste göra någon form av omflyttning på en del chefer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista