Några musiker på blåsinstrument och Malin Olsson.
Malin Olsson (M) menar att regionen istället skulle kunna låna in musiker till olika produktioner. Foto: Karin Nilsson/TT, Pressbild.
Region Jönköpings län

Politikerns utspel i Spirakonflikten: Musikerna kan byta jobb

1:25 min

Behövs verkligen musikerna på Smålands musik och teater? Den frågan ställer moderaten Malin Olsson i en motion.

– Om man inte trivs på jobbet och vill byta chef så är det oftast en mer logisk och framgångsrik strategi att själv byta jobb istället för att försöka få chefen utbytt, säger hon till P4 Jönköping.

Under hösten har vi rapporterat om den stora konflikten på kulturhuset Spira och Smålands musik och teater. En musiker fick sparken efter att ha anklagats för att ha varit fysisk mot sin chef. Det har lett till kaos i orkestern och konflikter. Två konsulter togs in för att gå till botten med arbetsmiljöproblemen. I deras rapport beskrivs situationen som mycket allvarlig och att både personal och ledning mår mycket dåligt.

Den sparkade musikern och facket har lyft frågan till arbetsdomstolen. Region Jönköpings län har fattat beslut om att musikern inte kommer få komma tillbaka till jobbet oavsett vad arbetsdomstolen kommer fram till.

Nu börjar också politikerna engagera sig i den infekterade tvisten. En av dem är Malin Olsson som lämnat in en motion till regionfullmäktige. Hon säger att hennes syfte med att vända debatten och få in ett arbetsgivarperspektiv istället.

Hon tycker att om Spira istället lånar in musiker till olika produktioner kanske man inte behöver behålla hela orkestern. Och om de musiker som inte trivs själva söker sig till andra jobb, löser sig dessutom det rådande arbetsmiljöproblemet.

– Kostnaden blir ju till slut för hög om man inte har avsättning för sina produkter och då handlar det om effektivitet och för att se om man kan få till en ökad produktivitet, säger Malin Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista