Ulf Grahnat sitter vid ett skrivbord.
Ulf Grahnat, chef över psykiatrin på länssjukhuset Ryhov. Foto: Lovisa Buvhammar/Sveriges Radio
Jönköping

Psykiatrichefen om avdelning G: Inte alltid fördelar att vara inlagd

1:38 min

Avdelning G, som är en avdelning på länssjukhuset Ryhov för personer med psykotiska sjukdomar, stänger den första mars.

Avdelning G har 12 platser och är till för personer med psykotiska sjukdomar som schizofreni. Den kommer inte ta emot några nya patienter efter 15 februari, och den första mars stänger avdelningen helt.

Detta beslut togs i höstas, och det ska istället satsas mer på öppenvården. Tanken är att läkare och sjuksköterskor istället ska söka upp patienterna i sina hem.

– Jag tror att det blir bättre vård. Det är inte alltid fördelar med att vara inlagd. Kan man vara kvar i hemmet och få insatser flera gånger om dagen så stärks de resurser som personen själv har, säger Ulf Grahnat, chef för psykiatrin på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Kommer fler avdelningar att stängas?

– Nej, vi har inga konkreta planer på att minska antalet vårdplatser ytterligare. Man ska inte behöva bli inlagd på grund av att vi inte har byggt ut öppenvården tillräckligt mycket. Däremot ska man kunna bli inlagd när det är absolut nödvändigt, säger Ulf Grahnat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista