Per-Ola Nilsson.
Foto: Joséphine Simar/Sveriges Radio.
Region Jönköpings län

Konsult bakom kritiserad Spirautredning kan vara jävig

2:27 min

Verksamhetschefen på Spira var med och rekryterade den utomstående konsult som tagits in för att lösa den infekterade konflikten. Detta möter nu reaktioner.

Yngve Nordström, skyddsombud hade velat se en annan konsult. Verksamhetschef Per-Ola Nilsson har varit med och rekryterat konsulten och det tycker Yngve Nordström påverkar förtroendet. Konflikten på Spira handlar om djupa motsättningar mellan en del av personalen och cheferna. Den externa konsulten togs in för att försöka hitta lösningar, något som regionen betalar 2000 kronor i timmen för.

– Man gör det dumt för sig själv att ta hit en icke neutral person. Den ska vara helt neutral annars kan inte personalen inte lita på att det är på riktigt, säger Yngve Nordström.

Konsulten har tidigare haft uppdrag på Spira, för flera år sedan, då för att stötta cheferna, bland andra Per-Ola Nilsson. Han är också kopplad till konsulten på sociala medier, de är kompisar på Facebook, men enligt verksamhetschef Per-Ola Nilsson är de inte är personligt bekanta.

– Vi är inte vänner. Sociala medier är ju ett sätt att behålla kontakterna.

Finns det någon risk för jäv?

– Nej.

Finns det någon risk för att förtroendet påverkas?

– Nej jag tycker inte det, säger Per-Ola Nilsson.

Den som är ansvarig för konsultintaget är Kristina Athlei, utvecklingsdirektör på Region Jönköpings län. P4 Jönköping har sökt henne för en kommentar. 

Yngve Nordström, skyddsombudet menar att konsulten inte är opartisk, enligt honom har flera ur personalen reagerat på den första delrapporten som färdigställts av konsulten, de uppfattar att den skuldbelägger en särskild grupp i personalen, något som vänsterpartisten Mikael Ekvall i regionstyrelsen håller med om, han har tidigare sagt att rapporten är vinklad och tendensiös. Men här går åsikterna isär. Per-Ola Nilsson, verksamhetschef på Spira tycker att den första delrapporten ger en bra bild över läget och han säger att han också fått positiva reaktioner från personal.

– Ja jag har fått sådana reaktioner. De säger att den speglar exakt hur det är och att det är bra att det kommer fram, säger Per-Ola Nilsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista