En man håller upp en bild på ett vapen.
1 av 3
Jan Hofvenstam, sektionschef på polisen. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Tre personer sitter vid ett bord med flera mikrofoner framför sig.
2 av 3
Jan Hofvenstam sektionschef polisen, åklagare Lena Medelius och Håkan Boberg polischef Värnamo. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Automatvapen
3 av 3
Automatvapen och ammunition hittades i en bostad. Foto: (Polisens förundersökning)
Värnamo

Bandidos-kopplad man åtalas för grova brott

1:30 min

Polisen gillrade en fälla åt mannen när de hittade kokain i skogen och satte dit honom. På tisdagen åtalas mannen för grovt narkotikabrott.

Det var i slutet av november som polisen genom en narkotikahund hittade kokain i ett skogsområde i Värnamo. De bytte ut kokainet mot ofarligt vitt pulver och lade sig sedan för att spana och satte upp kameror på platsen.

En tid senare kunde en man i 30-årsåldern gripas tillsammans med två andra på platsen. Han kom för att vittja knarkgömman. Det handlar om strax under 100 gram kokain. Han syns på sociala medier tillsammans med Bandidosmedlemmar i Bandidos Lagan. Själv bär han på bilderna en jacka med märket "Prospect" på, vilket innebär att han ännu inte är fullvärdig medlem.

– Han tillhör den inre kärnan i en av grupperingarna och därför ser vi det som strategiskt viktigt att han nu kan kopplas till brott, säger Håkan Boberg vid polisen.

Mannen misstänks också för grovt vapenbrott. Han har enligt polisen förmått två Gnosjöbor att förvara automatvapen åt honom i sin lägenhet. Syftet med vapnen tror polisen var att använda dem i kriminella syften.

– Jag kan inte se någon annan användning än att de ska användas till någon form av våldsaktiviteter, säger Lena Medelius som är chefsåklagare.

Gnosjöborna är också åtalade för brott. Samtliga nekar till brott. Ytterligare en kvinna är åtalad för narkotikabrott. 

Fallen har utretts av en specialåklagare vid internationella åklagarkammaren som är inriktad på arbete med kriminella gäng. Hon utreder även ett annat fall av grovt narkotikabrott i Jönköping, där en annan man som också är kopplad till Bandidosklubben i Lagan, är huvudmisstänkt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista