Missbruksvården

Seko slår larm: Omfattande missförhållanden på statens behandlingshem

1:40 min

Hot, våld, ensamarbete och drogbruk. Missförhållandena inom Statens institutionsstyrelse är omfattande, enligt facket.

Fackförbundet Seko slår nu larm om allvarliga missförhållandens inom Statens institutionsstyrelse, Sis. Det är en myndighet som befinner sig i fritt fall, säger de. Det handlar bland annat om hot, våld, ensamarbete och drogbruk.

Men så här har det sett ut ett tag. Redan för fyra år sen kunde P4 Jönköping avslöja stora missförhållanden på Fortunagården i Värnamo, där kvinnor tvångsvårdades för sitt drogmissbrukare. Då lovade Statens institutionsstyrelse åtgärder.

– Det är ju ett misslyckande. Självklart är det en tragisk händelse och det är ett misslyckande och därför vill vi fortsätta här under året att försöka hitta... Vi ska ta fram en handlingsplan för att minska drogförekomsten, sa kommunikationschefen Christer Pedersen i P4 Jönköping 2015.
 
Men problemen fortsätter. I höstas sände SVT:s Uppdrag granskning flera program om missförhållanden och nu slår alltså facket Seko larm. I en omfattande rapport beskriver de hur droger fortsätter komma in på behandlingshemmen och hur personal utsätts för våld och hot.

Stefan Hell Fröding är presstalesperson på Statens institutionsstyrelse. Han håller med om att det rör sig allvarliga missförhållanden, men tycker inte att myndigheten befinner sig i fritt fall.

– Nej, vi ser ju allvaret i situationen. Det är ju inte så att det här är några överraskningar för oss, det som visas i den här rapporten. Det är sådant vi arbetar med varje dag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista