Inget åtal om illegala aborter

Chefsåklagare Jan Axelsson har beslutat att lägga ner förundersökningen om illegala aborter inom landstinget i Jönköping.

Landstinget polisanmäldes efter uppgifter om att utländska kvinnor i strid mot lagen fått hjälp till abort i Sverige, men brottet går inte att styrka säger Jan Axelsson.

Det var den socialdemokratiska riksdagledamoten Carina Hägg som berättade att landstingsantällda berättat att de utfört aborter på utländska kvinnor av ömmande skäl, trots att lagen säger att abort bara får utföras på permanent boende i Sverige. Carina Hägg tog upp saken som ett debattinlägg för en förändring av lagen, men följden blev polisanmälan och förundersökning.

Men trots att uppgifterna senare bekräftas bland annat av sjukvårdspersonal här i Nyheterna så anser alltså Jan Axelsson att han inte kommer längre idag. Enligt Jan Axelsson har flera hört talas om aborterna, men ingen säger sig själv ha utfört dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".