Ny miljöskandal i länet

Det är dricksvattnet i byn Tokarp utanför Anderstorp som har drabbats av mycket höga halter av det farliga och förbjudna ämnet trikloretylen.

Trikloretylen har tidigare använts på en industri i närheten av byn och nu har det plötsligt dykt upp i djupborrade brunnar. I ett av fallen var halterna flera tusen gånger högre än gränsvärdet för vad som är acceptabelt.
- Det här är alarmerande säger Lasse Arnesson som är miljösamordnare på Gislaveds kommun.
Det hela började i somras när en av byborna i Tokarp hörde av sig till kommunen eftersom det luktade märkligt om vattnet. Prover togs och det visade sig att det var tikloretylen, även kallat tri, i vattnet.
Gränsen för vad som anses acceptabelt i dricksvatten är tio mikrogram per liter - provet visade på 12 tusen mikrogram per liter vatten.
Ännu ett par grannar hörde av sig. De hade båda tri i vattnet. Det är hushåll med djupborrade brunnar, som alltså går ner till det grundvattnet, som har drabbats. Nu har provisoriska ledningar med kommunalt vatten dragits upp till husen och en större undersökning av vattnet i pågår med hjälp av ett konsultföretag.
Nyheterna har pratat med flera bybor. Många känner oro för dom höga halterna av det farliga ämnet.
Trots att prover togs redan i somras så är det först de senaste veckorna som information har getts till alla i Tokarp från industrin i närheten och från kommunen.
Industrin har tidigare använt trikloretylen - det ska nu utredas vad som gjort att de gamla miljösynderna nu läcker ut i dricksvattnet - och om det kan bli aktuellt att göra en anmälan mot industrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".