Gislaved

Nu ska elever i Gislaved höra bättre

1:56 min

Elever på låg- och mellanstadiet i Gislaveds kommun ska höra bättre, oavsett var i klassrummet de sitter.

Med hjälp ett nytt ljudfördelningssystem med en mikrofon runt halsen och en högtalare längst bak i klassrummet ska fler elever höra både lärare och klasskamrater bättre.

Gislaveds kommun har satsat 1,5 miljon kronor på att installera systemet på kommunens låg- och mellanstadieskolor.

– Jag behöver inte höja rösten och kan hålla en låg ljudnivå. Håller jag ett lägre röstläge så blir det också lugnare i klassrummet, tycker jag, säger Pernilla Åqvist, lärare på Gullviveskolan i Gislaved.

Även eleverna använder mikrofonen ibland.

– Om det är någon som läser lite tystare och tycker att det är jobbigt att läsa högt så behöver den inte anstränga sig, för då har vi mikrofonen som hjälp, säger sjätteklassaren Filippa Zrno.

Det finns dock plats för utveckling.

– I början när hon sätter på den så brukar det komma i otakt. Pernilla kanske säger något och så kommer det efterljud, säger klasskompisen Stevan Jovasevic.

– Det negativa är ju möjligtvis om man glömmer att stänga av micken om man går utanför klassrummet och kanske ska prata enskilt med en elev och då kommer någon snabbt och säger "fröken, du har glömt att stänga av micken", säger Pernilla Åqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista