L-ledamoten lämnar partiet

Beklagar att Löfdahl stannar i riksdagen

Nu svarar Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm på beskedet från Emma Carlsson Löfdahl att hon lämnar partiet, men tills vidare inte sin riksdagsplats, efter kritiken mot att hon fått ersättning för sitt boende i en lägenhet som ägs av hennes make.

– Jag beklagar verkligen att Emma Carlsson Löfdahl inte kliver av sin riksdagsplats och lämnar plats åt någon annan liberal från Jönköpings län.

Har du framfört det till henne?

– Ja

Vad var svaret?

– Emma Carlsson Löfdahl har sagt att hon vill tänka vidare på det och avvakta.

Emma Carlsson Löfdahl som väljer att lämna partiet får sin inkomst tryggad till pensioneringen om hon väntar med att lämna sitt riksdagsuppdrag.

”Jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen på grund av ett mediedrev och ett fegt parti”, så skriver Emma Carlsson Löfdahl på sin Facebooksida.

Hon väljer alltså att lämna partiet eftersom partiledningen varit tydlig med att hon inte är önskvärd i riksdagsgruppen, skriver hon. 

Hur länge hon ska behålla sin riksdagsplats, då som politisk vilde, ger hon inget besked om, men inväntar till att börja med åklagarens beslut angående den ersättning hon har fått för lägenheten som hon hyrt av sin man.

Hur Emma Carlsson Löfdahl väljer att göra med riksdagsplatsen har ekonomisk betydelse för henne. Skulle hon sitta kvar tills hon dels fyllt 50 år och dels suttit 12 år i riksdagen, det vill säga i september 2021 är hon berättigad till maximal inkomstgaranti fram tills dess att hon fyller 65 år.

Det skulle innebära att hon första året får 80 procent av sitt arvode som i dag är 66 900 kronor och de övriga 14 åren får 66 procent av arvodet.

Väljer hon att lämna riksdagen efter att hon fyllt 50 år, men innan hon suttit 12 år i riksdagen får hon en något lägre inkomstgaranti tills hon fyller 65 år. Skulle hon lämna innan hon fyller 50 år får hon inkomstgaranti under fem år.

Om hon får andra inkomster efter att hon slutat minskar stödet. 

Flera av hennes partikollegor har uttryckt kritik mot att hon väljer att sitta kvar i riksdagen. Jimmy Ekström som är vice förbundsordförande i Liberalernas länsförbund i Jönköping sade exempelvis i i P1-morgon att hennes agerande hindrar länet att få in en ny ledamot i riksdagen.

Emma Carlsson Löfdahl själv har hittills inte gått att nå under dagen men uttrycker alltså stark kritik mot sitt parti som hon anser stödde henne tills dess att medietrycket blev för hårt.

Hon skriver att hon kontaktade pressavdelningen när Aftonbladet kontaktade henne och att hon då fick fullt stöd och som hon skriver "rådet att stå på mig".

Ekot har sökt Liberalernas pressavdelning som har avböjt att kommentera kritiken.

Gruppledaren Christer Nylander skriver följande i ett mejl till Ekot:

"Emma Carlsson Löfdahl måste ta konsekvenserna av sitt agerande och lämna sitt riksdagsuppdrag. Det handlar inte om ett regelverk, utan om brist på förtroende. 

Utöver att lämna sitt riksdagsuppdrag måste hon även svara på alla frågor, lägga alla papper på bordet och betala tillbaka den summan hon fått till följd av upplägget med lägenheten."

Emma Carlsson Löfdahl har själv sagt att hon är redo att betala tillbaka en del av ersättningen hon har fått från riksdagen för sitt boende, något som riksdagsförvaltningen ska tala med henne om imorgon. Men enligt tjänstemännen har man från riksdagens sida inget krav på henne, utan en återbetalning skulle vara helt på Emma Carlssons Löfdahls eget initiativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista