Jönköping viktig i kampen mot trafikdöden

År 2007 ska högst 270 personer dö i trafiken i landet per år, hoppas riksdagen. Och Jönköpings kommun tillhör en av femton i landet som har bäst förutsättningar för att hjälpa till att uppnå det här målet, enligt vägtrafikinspektionen.

Men visst finns det farliga platser i trafiken även i Jönköping. Det största problemet är övergångsställena som finns på vägar med dubbla körfält.

- Det är en riktig trafikfälla. En bil stannar och bilen i inner- eller ytterfältet kör förbi och upptäcker inte att den första stannat för en fotgängare. Så det försöker vi bygga bort där det är möjligt, säger Ronny Svensson, trafikchef i Jönköpings kommun.

Det gör man genom att helt enkelt ta bort den ena filen, så att det inte är möjligt att köra om vid övergångsställena. Så visst finns det mer att göra för att minska trafikolyckorna, men noll döda i trafiken tror inte Ronny Svensson är möjligt.

- Det är slumpen som avgör ibland. Då spelar det ingen roll hur gatusystemet ser ut, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".