Gislaveds kommun

Gatubelysning på landsbygden ska bli mer miljövänlig

1:37 min

Gatubelysningen i Gislaveds kommun ska bli mer miljövänlig. Just nu pågår arbetet med att byta ut gamla lyktstolpar mot nya med LED-lampor.

Byarna Mällby och Väcklinge utanför Reftele i Gislaveds kommun är först ut. Där har man nu fått upp nya stolpar intill de gamla och slitna trästolparna som ska tas bort.

– Vi försöker ju att spara energi och då har vi sagt att alla belysningspunkter som byts ut byts ut mot de här LED-belysningarna nu, säger Håkan Josefsson (C), ordförande i tekniska nämnden i Gislaveds kommun.

Invånarna i Mällby och Väcklinge har tillsammans med tekniska nämnden kommit fram till placering av den nya belysningen.

– Vi har ju fått vara med och bestämt var det behövs och så, säger Emelie Berggren, boende i Mällby.

Och vad tänker du kring att det är just LED-belysning?

– Det är ju kanon. Det är ju framtiden, det är så det ska vara, säger Emelie Berggren.

Kostnaden för de två första byarna har varit ungefär 800 000 kronor för ett 50-tal belysningspunkter, men hur mycket kommunen väntas spara in med de nya stolparna finns det ingen uträkning på i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista