Jönköping

Niclas Hammarström tog Årets bild 2019

1:50 min

I dag delades anrika priset Årets bild ut på Stadsbiblioteket i Jönköping. Det gick till Niclas Hammarström för en bild tagen på ett bårhus i Jemen.

Årets bild är ett av de finaste priserna man kan vinna som fotograf i Sverige. I år delades priset ut i Stadsbiblioteket i Jönköping. Priset gick till Niclas Hammarström, frilansfotograf och medarbetare på Expressen.

– Jag är jättehedrad. Det betyder inte så jättemycket, mer än att jag får ett pris, men det är också ett sätt att sprida bilderna vidare, att fler får se dem, så det är jag tacksam för, säger pristagaren.

Bilden är tagen på ett bårhus i Jemen och föreställer en död 14-årig pojke som plockas upp ur en frysbox för att överlämnas till anhöriga.

– Han hade blivit skjuten i huvudet och dött så klart. Det var så himla makabert när han som jobbade i bårhuset skulle ta upp kroppen och ge den till familjen. Det kändes om att det var ett stort paket med fiskpinnar man skulle ta upp där, men det var ju faktiskt ett barn. Det var väldigt starkt.

Årets bild är Sveriges äldsta och största fototävling för professionella fotografer och delas ut av Pressfotografernas klubb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista