Jönköpings län

Sjuka föräldrar kan få hjälp med sina barn

1:53 min

Om en förälder har en funktionsnedsättning eller är svårt sjuk finns möjlighet att få hjälp med att sköta föräldrarollen.

27-åriga Cassandra Sohlén i Jönköping har blivit förlamad från bröstet och neråt i sviterna av en långvarig cancerbehandling. Hon säger att hon nu riskerar att förlora vårdnaden om sin fyraåriga dotter om hennes anhöriga inte ställer upp.

Men Kristina Åstrand, som är enhetschef på Försäkringskassans avdelning för funktionsnedsättning, säger att det visst finns en möjlighet att få den hjälpen av personliga assistenter.

– Det viktigaste är väl att man ska få utöva sitt föräldraskap på det sätt som man själv önskar när man är förälder och vårdnadshavare. Kan man inte det rent praktiskt så bör man få stöttning i det, säger hon.

Om en person behöver mer än 20 timmars assistans per vecka så blir det Försäkringskassans ansvar istället för socialtjänstens. Det kommer det troligtvis att bli för Cassandra Sohlén i Jönköping. Men än så länge har bara det första mötet med socialtjänsten hållits.

P4 Jönköpings inslag där Cassandra berättade om sin oro över att bli av med vårdnaden för sin fyraåriga dotter har väckt starka reaktioner.

– Det känns jättehemskt, för jag vet att jag är den största trygga punkten i min dotters liv och jag skulle aldrig utsätta henne för någon fara eller misskötsel, sa hon i inslaget.

Socialtjänsten i Jönköping har sagt att de inte kan uttala sig i det enskilda fallet, men att nya möten ska hållas med Cassandra. Och enligt Kristina Åstrand på Försäkringskassan finns alltså möjligheter för föräldrar med funktionsnedsättning att få hjälp.

– Som att byta blöjor, mata, handräckning eller vad det nu kan vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista