Aneby

Kommunen medger brister i samband med dödsfall

1:23 min

Aneby kommun medger fel i samband med ett uppmärksammat dödsfall i Aneby.

I januari i år hittades en ung man livlös i en snödriva i centrala Aneby. Han blev bara 20 år. Familjen har för P4 Jönköping berättat att berätta att de gjorde flera orosanmälningar samma vecka som han hittades död.

Familjen i Aneby har sedan 20-åringens död sökt svar på hur socialtjänsten agerat efter orosanmälningarna och hur det kommer sig att han hittades död ute trots att hans problem var välkända för socialtjänsten. 

Nio månader tidigare hade socialtjänsten försökt få 20-åringen tvångsomhändertagen enligt LVU för sitt missbruk, men fått avslag av förvaltningsrätten. En av frågorna som socialtjänsten utrett efter hans död är om de borde ansträngt sig mer för att han skulle bli tvångsomhändertagen.

Socialtjänstens slutsatser har kommunen valt att hemlighålla. De hemlighåller det mesta kring fallet och hur socialtjänsten hanterat det, även för 20-åringens familj. Men det framgår att det finns brister i hanteringen och att det saknas viktig dokumentation.

I utredningen står också att socialtjänsten drar slutsatsen att de har misslyckats eftersom 20-åringen är död. Socialchef Mikael Fornander säger i en skriftlig kommentar till P4 Jönköping att de kommer vidta flera åtgärder efter händelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista