Värnamo

Högt söktryck på fordonsprogrammen

2:06 min

Söktrycket till fordonsprogrammen är högt just nu. På Finnvedens gymnasium i Värnamo utökar man antalet platser till hösten men trots det är det inte säkert att alla behöriga kommer in.

– Under ett antal år så har alla som varit behöriga till utbildningen kommit in. Jag befarar att det inte kommer bli så i år, säger Svante Leo som är rektor för fordons- och transportprogrammen. 

Eleverna på fordonsprogrammet på Finnvedens gymnasium är i verkstan och slipar på sina praktiska kunskaper. Det svetsas, poleras, byts däck och under en motorhuv står förstaårseleven Oskar Möller som just bytt kamrem på en bil.

För honom var bilintresset kombinerat med de goda jobbmöjligheterna efter studenten skäl till att söka sig hit. Han hade fordonsprogrammet som sitt förstaval och kom in men nu är söktrycket alltså så högt att många behöriga inte kommer in på sitt förstaval.

– Det här var ju mitt förstaval så det hade ju varit lite tråkigt om man inte kom in, men så länge man har skött sig i skolan innan så klarar man det. 

Till hösten kommer Finnvedens gymnasium att utöka fordonsprogrammet till två klasser och ta in fler elever, men kommer förmodligen inte kunna ta emot alla som är behöriga.

– Jag måste ändå glädjas att det är så många som har sökt hit, säger Svante Leo. 

Nu väntar en utmaning för gymnasiet, fler elever kommer tas in och man utökar från en till två klasser för förstaårseleverna vilket också gör att mer personal måste rekryteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista