Politik

Meriterade pensionärer ska granska makten i Gislaved

1:44 min

En grupp pensionärer i Gislaved ska nu granska politikerna i kommunen för att se varför besparingar behöver göras. Och det är inte vilka som helst.

Sju pensionärer med stor kompetens vad gäller kommunal verksamhet har på eget initiativ gått samman och bildat en grupp som ska granska ledningen i Gislaveds kommun. I gruppen finns bland annat en tidigare kommunrevisor och en tidigare områdeschef inom äldre- och handikappomsorgen.

– Vårt huvudsyfte är att vi vill förbättra för äldreomsorg, sjuka och svaga grupper. Här i vår kommun pågår nu försämringar för dessa grupper, besparingar som man planerar, säger Ruth Johannesson, tidigare kommunstyrelseledamot och ordförande i socialnämnden, som också är med i gruppen.

Gruppen kommer begära ut handlingar, kontakta fackförbund, anhörigorganisationer och pensionärsföreningar och prata med anställda.

– Personalen på golvet är jätteviktig att ha kontakt med för att höra hur de har det.

Har politikerna i Gislaveds kommun anledning att vara nervösa?

– Det kan man kanske säga. Vi vill ju syna dem och lägga det under luppen varför det blivit så dålig ekonomi att man måste spara på äldre, sjuka och svaga grupper. De ska vara lite skraja för att medborgarna börjar engagera sig, säger Ruth Johannesson.

Anton Sjödell (M), kommunalråd i Gislaved, har lämnat följande skriftliga kommentar till P4 Jönköping:

"Det är uppenbart att det behövs mer kunskap, förståelse och insikt för kommunens utmaningar på både kort och lång sikt. Det är samling som krävs, inte splittring. Om vi inte tar tag i de ekonomiska problemen på socialnämnden med kraft kommer det äventyra även andra delar av välfärden inom kommunen. Vi har större utmaningar framför oss än där vi är idag." 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista