Konsument

Så väljer du ägg i påsk

2:20 min

Under påsken fördubblar vi vår äggkonsumtion och antalet värphöns i Sverige blir allt fler och har ökat till 7,7 miljoner.

I Sverige är vi också nästan självförsörjande på ägg, 90 procent av äggen vi äter produceras i landet och Östergötland och Skåne ligger i topp när det gäller antalet värphöns enligt Jordbruksverkets statistik.

– Ägg marknadsförs numera som både klimatsmart och hälsosam mat, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Svenska värphönor lever i fyra olika system — inredda burar, frigående inomhus, frigående utomhus eller i ekologisk produktion. Så hur ska man tänka som konsument?

– Man får läsa på och skaffa sig kunskap och tänka över vad som är viktigast för en själv, säger Åsa Lannhard Öberg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista