Jönköping

Vapentillslaget: "Kopplingar till autonoma miljön"

1:04 min

Efter polisens tillslag mot en container utanför Jönköping i somras åtalas nu en 32-årig man från Gislaved för synnerligen grovt vapenbrott.

En 32-årig man från Gislaved åtalades på onsdagen för att ha förvarat ett stort antal vapendelar i en container i Taberg utanför Jönköping. Polisen gjorde ett stort tillslag där i somras, sedan de kontaktats av två personer som gjort fynden i samband med ett inbrott i containern.

Mannen åtalas för synnerligen grovt vapenbrott, en ovanlig rubricering och skälet är att det rör sig om ett stort antal vapendelar till halvautomatiska vapen.

– Utredningen visar att det funktionsdugliga vapnet av typen AR-15 har satts ihop och färdigställts inne i containern och att det därefter har avfyrats. Övriga påträffade delar av samma gevärstyp hade kunnat sättas ihop till fyra fullt funktionsdugliga vapen. Det är fråga om vapen av särskilt farlig beskaffenhet, säger kammaråklagare Petra Schöniger som ansvarar för utredningen.

Enligt åklagare Petra Schöniger visar utredningen att det halvutaomatiska vapnet färdigställts inne i containern och därefter avfyrats. Övriga vapendelar som hittades hade kunnat sättas ihop till ytterligare fyra funktionsdugliga vapen.

Dessutom har ytterligare vapenfynd gjorts på Bondberget mellan Jönköping och Huskvarna. I oktober hittade några orienterare en väska med fler vapendelar och patroner till samma typ av vapen.

Mannen har suttit häktad i 270 dagar med restriktioner och har under häktningsförhandlingarna nekat till brott.

Exakt vad vapnen var tänkta att användas till har utredningen inte visat, men enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten har mannen kopplingar till kriminella miljöer. 

– Utredningen ger dock starkt stöd för att den åtalade mannen har kopplingar till den autonoma miljön, vilket är en av anledningarna till att jag anser att brottet bör bedömas som synnerligen grovt. För att inte föregripa prövningen i domstol avser jag inte att gå in på några närmare detaljer kring detta för närvarande, säger Petra Schöniger.