EU-valet 2019

Länets bönder får ut mest av Sveriges EU-medlemskap

1:24 min

Bönderna i Jönköpings län är de bönder som får ut allra mest av Sveriges EU-medlemskap. Det visar Sveriges Radio granskning av EU-stöden.

Totalt har bönderna i Jönköpings län delat på mer än två miljarder kronor i EU-stöd sen 2014, förra gången det hölls EU-val. Sett till hur mycket jordbruk som finns i vårt län, motsvarar summan ett stöd på över 15 tusen kronor per hektar jordbruksmark, högst snitt i hela Sverige.

Jämfört med till exempel Hallands län, som har ungefär lika mycket jordbruksmark som Jönköpings län, har bönderna här fått nästan 400 miljoner kronor mer de senaste fem åren.

Varje år går nära 40 procent av EU:s totala budget till att stödja jordbruket. En del av pengarna betalas ut som en inkomst till bönderna, medan den andra delen fördelas utefter andra faktorer, till exempel hur många djur eller hur mycket betesmark som finns, eller hur svårt det är att driva jordbruk i området. Det är just den delen av stödet som gör att det kan skilja så mycket mellan länen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista