Värnamoskjutningarna

Hör paniken när skotten träffar bilen

1:59 min

Åklagare Lisa Hedberg menar att även om bara en av dem höll i vapnet så har alla fyra gemensamt stått bakom skjutningen.

Sabina Lundell är advokat till en av de åtalade och hon tycker bevisningen är svag.

– Det som finns är att de här personerna som är häktade har gripits i de bilarna som man tror har varit med på platsen, säger hon.

När rättegången om mordförsök inleddes på onsdagsmorgonen saknades flera inblandade personer. Två av de tre som blev beskjutna i bilen, bland annat den man som ses ha en ledande roll i en Bandidosklubb.

Rättegången hålls i säkerhetssalen, men åhörarna får sitta i en sidosal med skärmar. Flera åhörare finns på plats i en sidosal.

Det var den 10:e januari som männen i bilen besköts med flera skott. Ett av skotten träffade bland annat i ett nackstöd och stoppades av metallen där. Ett annat skott fastnade i ryggstödet på ett av sätena. Det var bara en slump att ingen av de tre män som färdades i bilen träffades och skadades allvarligt.

Har pågått i flera år

Händelsen är bara en i raden av händelser som skakat Värnamo i en mycket infekterad konflikt mellan kriminella grupperingar som kulminerade i december och januari. Under flera veckors tid inträffade skjutningar, sprängningar och andra dåd.

– Det har pågått sedan 2017, men trappades upp under den perioden i vintras, säger åklagare Lisa Hedberg till rätten idag.

Hon beskriver att de inblandade från början varit vänner med varandra, men att något hände i slutet av december och att de sedan dess är i konflikt med varandra. Detta menar hon är anledningen till flera av skjutningarna och sprängningarna i Värnamo.

– Den 21 december blev en Bandidoskopplad man påkörd och knivskuren i Värnamo, och det blev startskottet för den upptrappade konflikten, säger Lisa Hedberg.

Det är många åhörare på plats i tingsrätten. Bland annat familj och vänner till de åtalade männen. Domare Nicolai Juric har givit tydliga instruktioner om att det ska vara ordning och tystnad i salen.

De åtalade männen berättade under förmiddagen en efter en för rätten att de nekar till brott och nekar till inblandning i dådet.

Nio tomhylsor hittades efter skjutningen. Sju skott skjutna av ett och samma vapen har träffat bilen. Ett vapen som inte hittats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista