Jönköping

Elever i Jönköping utmanar varandra inför studenten

1:43 min

Färga håret, tatuera in skolans logga och simma i hamnkanalen är bara några av de utmaningar gymnasieeleverna tagit sig an.

Har du stött på någom som delat ut kondomer på stan eller försökt reklamera en uppäten banan? Då har du antagligen träffat tredjeårseleverna från Erik Dahlbergsgymnasiet, som har tävlat i en mängd olika egna utmaningar inför studenten.

– Vi har både piercat oss och tatuerat oss och färgat håret, berättar Ebba Quarfordt som går i den klass som just nu leder tävlingen.

"Aldrig varit under tvång"

Sådana här utmaningar är sedan ett antal år tillbaka vanliga bland elever som snart ska ta studenten. På vissa skolor är det förbjudet att göra utmaningar i skolans lokaler, på grund av risk för kränkningar. Men Ebba Quarfordt säger att tävlingen gjort sammanhållningen i klassen bättre.

 – Vissa klasser har inte gjort någonting eftersom de känner att de inte vill. Det har aldrig varit under tvång. Tvärtom har vi fått sjukt bra sammanhållning nu de sista veckorna, säger hon.

Genom att klara utmaningarna samlar eleverna poäng. Den klass som vinner får 10.000 kronor till klasskassan av skolans elevkår.

– Om vi vinner går det till studenten. Studentfrukost, bättre flak och  och champagne, säger Ebba Quarfordt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista