Få vill bedriva personvalskampanj

2:10 min

Bara fyra länspolitiker försöker aktivt att bli inkryssade i Europaparlamentet. Rikskända kandidater tros ha störst chans att lyckas.

Marie Vaadre från Nässjö står på 20:e plats på liberalernas lista och är en av dem som bedriver en aktiv personvalskampanj. Hon profilerar sig som en varm anhängare av EUs regionalstöd.

För att lyckas med att kryssa sig in i Europaparlamentet måste Marie Vaadre ta sig över spärren på minst fem procent av Liberalernas alla röster.

Med dagens opinionssiffror kan det röra sig om runt 7000 personkryss. Vilket kanske låter beskedligt, men hon måste också få fler röster än de 19 andra liberaler som står före på listan.

Röster från hela Sverige räknas.

- Jag har knackat dörr i Jönköping, Nässjö, Kalmar och Värnamo. Men däremot finns jag ju på sociala medier och där ser jag att det finns folk som följer mig från norr till söder, säger Marie Vaadre.

Länspolitikern Malin Olsson står på Moderaternas 31:a plats, men bedriver ingen aktiv personvalskampanj.

- Det är en kortare valrörelse än till riksdagsvalet, så är du inte känd innan valrörelsen drar igång har du svårt, säger Malin Olsson.

Följande fyra länspolitiker bedriver aktiva personvalskampanjer, enligt SVT:

Ilan de Basso, S
Marie Vaadre, L
Eric Luth, C
Johan Nissinen, SD
(Även Kristina Winberg, SD, bedrev personvalskampanj)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista