Inget byte av sliten spis

1:58 min

En hyresgäst hos det kommunala bostadsbolaget Vätterhem har upprepade gånger försökt få sin spis utbytt på grund av att den, enligt henne, slitits onormalt mycket.

– Det är inte fräscht och hälsosamt när man lagar mat, säger hyresgästen som inte vill medverka med sitt namn.

Hon har upplevt att spisen hon har i sin bostad slitits mer och mer för varje år i onormal takt sen hon flyttade in för sex år sen. Hon jobbar till vardags i ett kök och är också orolig över var färgen som släpper hamnar. Men trots hennes oro har den inte bytts ut.

– Det vi kallar normalt slitage får en hyresgäst acceptera när man flyttar in. Men sen om man vill ha det helt nytt så kan man alltid få det, men då måste man vara med och betala, säger Tommy Johannesson som är vice vd och chef för förvaltningen på Vätterhem.

Vätterhem byter ut spisar var 20:e år om inget oförutsett händer. Vid varje ny besiktning görs en avvägning hur sliten den är, och beroende på hur länge en spis stått kan den komma att bytas ut på grund av skicket innan dess.

– Hela idén med hyreslägenheter är ju att oftast är det en begagnad lägenhet man flyttar in i med begagnade produkter, säger Tommy Johannesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista