EU-valet 2019

Kristdemokraterna ökar överallt – utom i Jönköpings län

1:33 min

Kristdemokraterna ökar från ett till två mandat och går framåt i alla län – utom Jönköpings län. Ökad befolkning, skyller länsordföranden på.

Kristdemokraterna gör ett bra EU-val och ökar till 8,7 procent och två mandat, enligt det preliminära valresultatet. Partiet går framåt i alla län – utom i sitt starkaste fäste Jönköpings län.

– Det finns ju många saker som påverkar. Om man tittar på antalet röster, så har vi fått fler röster än förra valet. Det är alltid svårt när man bor i en region som växer, för då krävs det fler röster för att hålla samma procentantal,  säger Camilla Rinaldo Miller, ordförande för Kristdemokraterna i Jönköpings län.

Det gäller ju andra län också. Men att ni går tillbaka procentuellt sett..?

– Det är klart att vi hade önskat oss att se samma positiva utveckling. Nu är det så att vi ligger över 15 procent ändå i länet, så utslaget så ligger vi högt. Men vi hade önskat att se samma genomslag som vi ser på hela riks, naturligtvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista