Värnamo

Par tvingade kvinna att tigga och sälja sex

1:57 min

De körde runt henne, sålde hennes kropp, tvingade henne att tigga och matade henne med mat från containrar, bland annat i Värnamo.

Paret, som är i övre 30-årsåldern, lovade kvinnan, som också kommer från Rumänien, att hon skulle få jobb som bärplockare och sjukvård i Sverige. På det sättet fick de henne att följa med i deras bil i februari i år.

Men sedan ska de ha tagit hennes pengar och simkort till telefonen, bland annat. Enligt åklagarens stämningsansökan har paret sedan åkt runt med kvinnan, som är i 40-årsåldern, på olika platser i Sverige där hon fått bo både inomhus och utomhus i läger. Dessutom ska de ha tvingat henne att bo i en gammal hästtransportvagn som de ska ha köpt för pengar de tagit från henne.

– De är misstänkta för att ha vilselett och utnyttja målsägandens utsatta situation, säger Ulrika Bentelius Egelrud, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Paret ska ha tvingat kvinnan att tigga varje dag och sälja sex till flera män, bland annat i Värnamo. Där åkte en man i 50-årsåldern från Blekinge fast och han åtalas också i fallet för köp av sexuell tjänst.

Åklagaren beskriver den utsatta kvinnans situation som ett nödläge. Paret ska ha slagit och hotat henne och sedan tagit de pengar hon tjänat på tiggeriet och när hon sålt sin kropp. Istället har de gett henne mat som tagits från containrar.

Kvinnan har försökt fly från paret utan att lyckas. Till slut fick en polis kontakt med henne och hon kunde berätta om sin situation.

Paret åtalas för människohandel alternativt människoexploatering och kommer ställas inför rätta i Jönköpings tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista