Fästingsjukdomar

Evert drabbades av TBE trots att han var vaccinerad

1:59 min

– Man tror ju inte man kan bli sjuk när man är vaccinerad, säger Evert. Nu ökar Region Jönköpings län dosen TBE-vaccin för personer över 50 år, eftersom vaccinet biter sämre på dem.

Region Jönköpings län ökar nu dosen TBE-vaccin för dig som fyllt 50. På grund av sämre immunförsvar finns ändå risk att drabbas.

Förra året ökade antalet fall av TBE i Jönköpings län från åtta fall till 14 enligt Folkhälsomyndigheten. En av de som drabbades var lantbrukaren Evert Svensson från Ölmstad mellan Gränna och Huskvarna i Jönköpings kommun.

– Jag fick ont i huvudet och blev yr så jag knappt kunde gå rakt. När jag kom till akuten så minns jag inget mer, berättar han.

Vaccinet är det inte så stort fel på utan det är vårt immunförsvar som åldras lite snabbare än vad man hade önskat.

Evert svävade i livsfara och låg nersövd i respirator i två veckor innan han vaknade upp. Han har successivt blivit bättre och säger själv att huvudet fungerar precis som det ska. Däremot sitter han i rullstol eftersom han inte kan lyfta varken armar eller ben.

Nu bor han tillfälligt på ett korttidsboende där han rehabtränar för att en dag kunna gå igen. Evert är vaccinerad men blev alltså ändå smittad.

– Man tror ju inte man kan bli sjuk när man är vaccinerad. Sen vet jag ju sen tidigare att vaccinet täcker ju inte till 100 procent. Vissa klarar det inte på och jag var en av dem.

Regionen höjer dosen

Region Jönköpings län väljer nu att öka dosen TBE-vaccin för personer över 50 år som nu får en extra dos vaccin första säsongen efter andra vaccineringen för att förbättra skyddet.

Nästa dos tas sedan mellan fem och tolv månader efter första dosen.

– Vaccinet är det inte så stort fel på utan det är vårt immunförsvar som åldras lite snabbare än vad man hade önskat. Från 50 års ålder så svarar man inte lika bra på vaccinet som man gör i yngre ålder, säger David Edenvik som är biträdande smittskyddsläkare på Region Jönköpings län.

Skillnaden blir nu att man får ta en extra spruta första säsongen.

– Är man äldre än 50 eller har nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller någon behandling så ska man ta ytterligare en spruta första säsongen. Då tar man en spruta, sen påfyllnad efter en månad och sedan ytterligare en spruta efter två månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista