Jönköpings län

Nationaldagen firas i hela länet

1:31 min

Firande av nationaldagen arrangeras i alla länets kommuner med flagghissning, orkestermarscher och dans. Men långt ifrån alla kommer fira.

– Jag kan inte minnas att jag nånsin firat nationaldagen, säger Anna Ribbfelt.

När flaggorna hissas på Sveriges nationaldag arrangerar alla kommuner i länet nationaldagsfiranden på torg, hembygdsgårdar eller i parker. Det varierar bland kommunerna hur mycket man satsar på firandena, i Vaggeryd och Tranås kommun lägger man ungefär 25 000 kronor. I Jönköping satsar man mer på det stora firandet i Rådhusparken, där ger kommunen 100 000 kronor i bidrag till kulturskolan som arrangerar.

De flesta kommuner har digra program med musik, dans, prisutdelningar, fika och flagghissning. Dessutom ordnas välkomstceremonier för kommunernas nya invånare. Men trots chansen till folkfest, väljer en del att fira i det lilla.

– Jag kommer fira genom att vara ledig, säger Stefan Carlsson när P4 Jönköping frågade några länsinvånare.

Såhär arrangerar länets kommuner firanden: I Eksjö firar man på Stortorget, i Aneby på fredstorget, i Gislaved hembygdsparken, i Habo hembygdsparken, i Mullsjö i hembygdsgården, i Gnosjö på Kulltorps bygdegård, i Nässjö i hembygdsparken, i Tranås i stadshusparken, i Vaggeryd i Byarums hembygdsgård och i Vetlanda i Forngården. I Sävsjö är det inget firande i stadskärnan i år, men det finns andra festligheter i kommunen, varav ett som kommunen är med och arrangerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista