Jönköping

Fruktskörden kan bli den sämsta på över 20 år

1:55 min

För dig som brukar handla svensk frukt kan det bli betydligt dyrare i år. Fruktskörden kan nämligen bli den sämsta på över 20 år, i alla fall för odlarna i Jönköpings län.

Förra årets varma sommar gjorde att träden inte orkade förbereda årets blommor som vanligt, och den sena frosten nu i våras skadade blomningen ännu mer.

– Det kommer bli väldig brist på svenska äpplen i år, det är ingen tvekan om det, men jag försöker vara optimistisk och hoppas på så bra skörd som möjligt, säger fruktodlaren Per Knutsson.

2017 hade fruktodlarna samma situation efter frost, och då skördade Per Knutsson cirka 25 procent av vanlig skörd, men om vädret nu inte blir ovanligt bra för äpplena så kan årets äppleskörd bli ännu sämre än då. Den sämsta på över 20 år. Det säger Magnus Engstedt som är trädgårdskonsulent och expert på fruktodling i Jönköping.

– Det finns risk för det. Två sådana här säsonger har vi inte haft på mycket länge, säger Engstedt till P4 Jönköping.

I och med att det väntas bli brist på äpplen och annan svensk frukt, så väntas också priserna att öka.

– Efterfrågan styr och är det brist på äpplen stiger priserna automatiskt, säger Per Knutsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista