Östergötland

Kraftig explosion i flerfamiljshus i centrala Linköping

2:14 min

25 personer har skadats lindrigt efter en explosion på Hamngatan i Centrala Linköping. Polisen är på plats och området är avspärrat.

Fönstren och balkongerna på ett femvåningshus är helt urblåsta och även flera byggnader runt omkring har skadats, rapporterar P4 Östergötland.

Larmet kom klockan nio, och enligt de första uppgifterna från polisen har flera personer fått lättare skador, men man betonar att man fortfarande inte har någon bild av det totala skadeläget.

– Jag skulle beskriva det som en begränsad krigszon, säger P4 Östergötlands reporter Rosmari Karlsson.

– Människor är väldigt oroliga, man ser att de håller om varandra, och framför mig ser jag en skylift som söker av ett sjuvåningshus och man kollar in genom fönstren för att se hur folk mår.

Polisens presstalesperson Åsa Willsund säger att det inte finns klar bild om vad händelsen beror på, men att man upprättat en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse:

– Som läget är nu misstänker vi att det skett genom ett brott, men vi kan också inte utesluta att det är en olyckshändelse som orsakat det här, så det får tekniska utredningen på plats visa.

– Vi har 19 personer som är lindrigt skadade som har samlats upp i en buss vid Linköpings simhall. De kommer att föras till lasarettet i Motala för vård, säger Katarina Nestor på regionens pressjour till TT

Några fastigheter har inte evakuerats från det avspärrade området, som är flera kvarter stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista