Häktade för piratkortsförsäljning slipper rättegång

Två män från länets södra delar blev förra året dom första i landet som häktats för att ha sålt så kallade piratkort till betal-TV-kanaler.

Och TV-branschen, som länge haft problem med gratistittare, jublade när polisen slog till.

Men männen slipper att ställas inför rätta - och piratkorten fungerar inte längre.

Ja, det var olagliga kort till Boxers digitalboxar som TV-branschens utsända piratjägare lyckades köpa i en butik i södra delen av länet. Polisen gjorde husrannsakan. Butiksägaren och en medhjälpare greps.

Och det här fallet väckte stor uppmärksamhet. Det var första - och fortfarande enda - gången i landet som någon häktats misstänkt för att ha sålt piratkort. Betal-TV-bolagen jublade över rättsapparatens kraftfulla agerande eftersom gratistittandet inneburit stora inkomstförluster.

Männen, som aldrig tidigare varit i klammeri med rättvisan, fick betala ett högt pris. Båda satt nämligen inlåsta i mer än två veckor, innan de släpptes ur häktet. Men efter det har rättsapparaten inte haft bråttom. Först nu, efter mer än ett och ett halvt år, är fallet på väg mot sitt slut.

Och enligt uppgifter till Nyheterna blir det inte ens någon rättegång. Istället skickar åklagaren ut ett inbetalningskort för böter. Det enda man väntar på är en bekräftelse på det skadestånd som butiksägaren gått med på att betala till Boxer för dom ungefär 300 piratkort som han sålt.

Det är kort som för övrigt inte fungerar för gratistittande i dag. För betal-TV-bolagen har infört ett nytt krypteringssystem och koderna till det har hittills ingen lyckats knäcka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".