Gislaved

Polisen tar hjälp av forskning i jakten på Gislaveds-pyromanen

1:54 min

Utredningen om de misstänkt anlagda bränderna i Gislavedsområdet fortsätter. I helgen brann det igen på minst tre ställen i skog och mark.

Minst 30 bränder har härjat i Gislavedsområdet under våren, och även om det inte finns någon misstänkt råder det enligt lokalpolisområdeschefen Håkan Boberg ingen tvekan om att flera av bränderna varit anlagda.

 – Vi kan konstatera att flera av bränderna är anlagda. De har inte uppkommit på ett normalt sätt. Vårt fokus är att jobba väldigt brett, från nyår och framåt, säger Håkan Boberg.

Lokalpolisområdeschefen säger också att polisen nu tar hjälp av forskning som finns kring vilken typ av personer som vill elda. En av få som forskat kring pyromani när det gäller barn och ungdomar är Yvonne Terjestam, Docent i psykologi på Linneuniversitetet i Växjö.

 – Tittar man på de som faktiskt anlägger bräder ser man att det finns ett viktigt dramatiskt motiv. Pyromaner står ofta och tittar på och den stora uppmärksamheten när brandkåren kommer med sirener blir en del av det hela, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista