Värnamo

Människohandel upptäcktes av en slump

1:54 min

I dag började rättegången mot ett par som ska ha tvingat en rumänsk kvinna att tigga och sälja sex, bland annat i Värnamo. En anmälan om våldtäkt satte polisen på spåren.

Paret, som är i övre 30-årsåldern, kommer precis som kvinnan från Rumänien. De är misstänkta för människohandel och har båda nekat till brott.

De ska ha lockat kvinnan till Sverige med löften om sjukvård och ett jobb som bärplockare, men på väg till Sverige sa paret att hon skulle sälja sex och tigga.

Kvinnan kom till Sverige i februari och den 29 mars hittade polisen kvinnan i Värnamo. Enligt förundersökningen sa kvinnan att hon blivit utsatt för våldtäkt.

Hon sa också att hon blivit lurad att åka till Sverige, men att hon inte visste vad paret som lurat henne hette. Polisen kom då att tänka på en mörkgrön skåpbil, som han kontrollerat tidigare. I bilen fanns då 3-4 kvinnor som han sett tigga utanför butiker i Värnamo.

Av en slump såg polisen samma mörkgröna skåpbil senare samma dag.
Polisen identifierade personerna i bilen och visade sen bilder på dem för kvinnan på sjukhuset, som direkt sa att det var de som tvingade henne att sälja sex.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista