Vätternrundan

Svärds team kör för strokeforskningen

1:57 min

Efter sin pappas stroke samlar nu den trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd in pengar till förmån för strokeforskningen under årets Vätternrundan.

På fredag går starten för världens största motionslopp på cykel: Vätternrundan. En av dem är Oskar Svärd som tillsammans med sitt team på 23 cyklister inte bara kör för en snabb tid – utan också för att samla in pengar till strokeforskning.

I mars förra året drabbades hans pappa Lars-Gunnar Svärd av en stroke men efter rehabilitering har han nu lämnat både rullstol och rullator till att nu gå på egna ben med hjälp av en käpp.

– Nu ska vi cykla för honom och alla andra som drabbas av stroke, berättar Oskar Svärd.

Insamlingen har så här långt inbringat 37 000 kronor, men målet är satt till 50 000.

– Vi kör på med insamlingen till den 20 juni och det vore fantastiskt att få in 50 000. Det är lite pengar i alla fall till ett väldigt bra ändamål.

"Team Svärd mot stroke" som teamet kallas innehåller mestadels personer som bor i eller är från Eksjö och har med hjälp av Oskar tränat sedan i december. Och tanken är att det ska gå fort runt sjön.

– Vi ska åka på 7 timmar och 45 minuter och i det ingår två stopp så rulltiden är 7.42. Det blir en snitthastighet på 39 km/h, säger Oskar Svärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista