Visingsö

"Hellre dö än flytta" – fortsatt oro på äldreboendet

1:51 min

Det är en glad sommar på Annero, som trots hot om nedstängning är öppet. Men under ytan bubblar oron över att boendet riskerar att stängas helt och hållet i höst.

På Visingsös enda äldreboende Annero suckar både de sju boende och personalen av lättnad. Trots hot om nedstängning på grund av personalbrist är boendet öppet i sommar.

– Jag jättetrivs, det är ju som ett hem, säger Doris Fries som bor på boendet.

Äldreboendet blev uppmärksammat när Visingsöborna protesterade mot Jönköpings kommuns beslut att stänga boendet över sommaren och flytta över de äldre till Gränna.

– I början tog de (de äldre på boendet) det väldigt hårt. De ville inte leva längre och ville hellre dö än att flytta, säger Jennifer Hansson, undersköterska på boendet.

För att hålla öppet under sommaren krävdes schemaändringar och sänkta bemanningskrav. Men till hösten behövs minst fyra till anställda, annars finns risken att verksamheten slutar fungera.

– Det skulle vara väldigt svårt och slitsamt för personalen. Det är inte hållbart att ha ett sådant litet boende, utan vi måste ha den personalen för att ha ett boende som håller ekonomiskt också, säger Pernilla Bergholm, undersköterska.