Polisen har inte lyckats minska vardagsbrotten

Rikspolisstyrelsens mål om att minska vardagsbrott som inbrott och stölder har misslyckats. Vid årsskiftet byter man delvis arbetssätt för att lyckas bättre.

Sedan tidigare har Rikspolisstyrelsen sagt att vardagsbrotten ska bli färre. Det handlar om trygghet för vanliga medborgare, men så här långt är resultatet magert. I en rapport från Rikspolisstyrelsen som redovisas i Svenska Dagbladet idag framgår att polisen inte når målet om att klara upp fler inbrott och stölder till exempel. Och det är en ökning av våldsbrotten som anges som orsaken eftersom polisens resurser inte räcker.

I Jönköpings län ökar klyftan mellan anmälda och uppklarade våldsbrott nästan mest i landet. Stefan Gunnarsson, poliskommisarie i Jönköping, medger att det delvis är ett misslyckande. Men samtidigt hoppas han på det nya arbetssätt man ska börja använda vid årsskiftet.

-  Det är planerade insatser på ett annat sätt än vad vi gör nu. Där vi vet att det händer mycket, och på vilka tider ungefär, där kommer vi att vara på ett annat sätt. Det kan handla om våldsbrottslighet i nöjeskvarter, bostadsinbrott när vi ser att det är en sådan serie på gång, bilinbrott, fordonsrelaterade brott, och så vidare, säger Stefan Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".