Dyrt för Eksjö med romska barn

Som vi berättat tidigare i Nyheterna har kommunen satt in en rad olika åtgärder för att få barnen att fullfölja sin skolgång. Och de här insatserna kostar pengar, säger Ulla Hägg, kommunalråd i Eksjö.

Idag finns det statliga direktiv om att kommunerna skall ta hänsyn till nationella minoriteters kultur och respektera deras traditionella levnadssätt. Det här samtidigt som kommunerna också ansvarar för att vissa lagar, till exempel skolplikten, skall följas.

Nyheterna har tidigare berättat om den romska sexbarnsmamman Aili Sereborn i Eksjö, som säger att kommunen inte förstår sig på deras kultur. Hon får medhåll från Ulla Hägg, som säger att det finns en klar kulturkrock mellan romernas traditioner och det svenska myndighterna anser är bäst för dem.

Det finns antagligen fler kommuner som brottas med det här dilemmat, säger Ulla Hägg. Nu vill hon att staten skall ta ett större ekonomisk ansvar och dessutom ge klarare riktlinjer till kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".