P4 Jönköping granskar tandvården

Socialministern: Kontrollen av tandläkare måste bli bättre

2:00 min

Myndigheterna måste få bättre koll på tandläkare som verkar i Sverige. Det säger socialministern efter P4 Jönköpings granskning av 24 Karat.

På tandvårdskliniken 24 Karat i Sävsjö, som P4 Jönköping granskat, kunde en outbildad tandläkare, som i själva verket var ekonom, plocka ut pengar för dyra behandlingar. En halv miljon kronor fick han ut. En lucka i lagen förhindrar Försäkringskassan från att se vilka tandläkare som är legitimerade.

– Vi har konstaterat att det är en fråga vi måste titta vidare på. Det är klart att det är viktigt att både Försäkringskassan och andra myndigheter har de verktyg som krävs, när det handlar om att ta reda på vem som verkligen är legitimerad, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Om man behöver göra en dyr behandling hos tandläkaren, ersätta förlorade tänder till exempel, så behöver man inte ta hela kostnaden själv – Försäkringskassan bidrar med en del och betalar ut tandvårdsstöd till kliniken.

Men när Försäkringskassan betalar ut pengarna så vet de inte ifall tandläkaren som gjort ingreppet är utbildad eller inte. Registret över legitimerade tandläkare finns hos Socialstyrelsen och det registret har Försäkringskassan alltså inte tillgång till.

Så här ska det inte vara, säger socialministern Lena Hallengren. Men när det kan bli en lagändring kan hon inte säga:

– Har ingen tidsplan för det idag.

Efter att kliniken i Sävsjö stängdes akut för drygt ett år sen har ett trettiotal patienter anmält kliniken. Flera av dem har fortfarande svårt att äta, på grund av att de fått tänderna förstörda. En av dem är Adam Johansson, som P4 Jönköping träffat.

– Tänderna gör fruktansvärt ont. Jag äter flytande mat i dag, för det går inte att äta nånting, säger han.

I Sverige krävs inget tillstånd för att öppna en tandvårdsklinik. Det räcker att anställa en legitimerad tandläkare, så kan man börja ansöka om ersättning från Försäkringskassan.

I Sävsjö hade flera av tandläkarna legitimation från kommunisttidens Rumänien.

På Inspektionen för vård och omsorg, IVO, tycker man att det är problematiskt och tycker att frågan om tillstånd borde utredas. Men det är inte aktuellt just nu, säger Lena Hallengren:

– Den dialogen tar jag gärna med IVO och det är ingen dialog som förs så här långt.