P4 Jönköping granskar tandvården

IVO: Dra in tandläkarnas legitimationer

1:59 min

Det bör bli indragna legitimationer för två av de tandläkare som har jobbat på den nedlagda kliniken 24 Karat i Sävsjö tycker Inspektionen för vård och omsorg.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, yrkar idag på att deras legitimationer ska tas ifrån dem.

Det var IVO själva som stängde ner den privata kliniken efter ett oanmält besök för mer än ett år sedan – vården var farlig för patienterna, konstaterade man.

Men under tiden som IVO försökt reda ut vem som gjort vad på kliniken, och hur patienterna tagit skada, har tandläkarna kunnat jobba vidare på andra ställen.

Det har P4 Jönköpings granskning visat.

Ett 30-tal patienter har anmält kliniken för att de har fått sina tänder förstörda.

Flera av patienterna har fått tandimplantat som sedan lossnat, och det har lett till att de nerfilade tänderna under implantaten har blottats.

P4 Jönköping har träffat flera patienter som fortfarande idag har svårt att äta.

– Det enda som går är pasta, men annars är det shakes och energidricka, säger Adam Johansson.

Han skulle behöva gå till en annan tandläkare och få sina tänder fixade, men det skulle kosta honom tiotusentals kronor, och han har inte blivit lovad någon ersättning än.

En svårighet för IVO har varit att flera av tandläkarna på Sävsjökliniken varit dåliga på att föra journaler. Det har saknats papper på vad dom gjort, och i vilket skick patienternas tänder var innan ingreppen.

Men nu tycker sig IVO ha bevis nog för att stoppa två av tandläkarna. IVO ansöker idag hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd om att deras legitimationer ska dras in.

Inspektionen för vård och omsorg visste inte att 24 Karat existerade, förrän kliniken anmäldes av en patient.

Då hade kliniken hunnit plocka ut omkring 10 miljoner kronor i statligt tandvårdsstöd.

Det behövs inget tillstånd för att starta upp en tandklinik och det vill Inspektionen för vård och omsorg ändra på.

Men som Ekot berättade här om dagen tycker socialministern Lena Hallengren att dagens lagstiftning räcker för att stoppa oseriösa tandkliniker.

Däremot vill Lena Hallengren ändra lagen så att falska tandläkare hindras från att få tandvårdsstöd. En av tandläkarna på kliniken i Sävsjö saknade legitimation, men plockade ändå ut en halv miljon kronor i ersättning för behandlingar.