Tranås

Lärare upprörda när kommunen sänkte lönen

2:07 min

Flera lärare i Tranås kommun är upprörda. Utan förvarning har man fått upp till 3000 kronor mindre i lönekuvertet.

För cirka tre år sen genomförde Tranås kommun lärarlönelyftet. Lärare fick ansöka och sen bestämde respektive rektor vem som skulle få del av de statliga pengarna.

Tillvägagångssättet kritiserades av bla Lärarnas Riksförbund som menade att många lärare som borde fått, aldrig sökte.

När lärarlönelyftet nu permanentas har kommunen gjort om förfarandet. Nu har rektorerna i förväg pekat ut vilka som ska ha pengarna och det innebär i sin tur att flera av dem som fick förra gången nu blir av med sina pengar.

En av de lärarna, som vill vara anonym, säger till P4 Jönköping att hon utan information plötsligt hade 2500 kronor mindre per månad.

Det här är riktigt dåligt. Hur ska jag hantera detta? På vilka grunder är mina insatser inte längre tillräckliga? Det är en slags förnedring.

Läraren i fråga funderar nu på att byta jobb. Hon tycker också att Tranås kommun borde skjuta till egna medel så att de drabbade lärarna får behålla sina pengar.

Petter Birath som är kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Tranås berättar att han fått samtal från flera upprörda lärare.

Informationen från arbetsgivarens sida har varit under all kritik. Jag tror vi kommer ha en fortsatt flykt av behöriga lärare från Tranås, säger Petter Birath.