Rättsexperten: Därför är bidragsbrott allvarliga

1:57 min

Bidragsbrott är att försnilla pengar från staten, som borde gått till någon annan. Det säger Sven-Erik Alhem efter straffet mot Anne Karlsson (SD).

– Dom som är i behov av bidrag ska få det, men dom som inte är i behov av det och som luras eller som inte lämnar rätt uppgifter till Försäkringskassan för bedömning, dom gör sig skyldiga till att försnilla pengar från staten, därför är det ett allvarligt brott, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och rättsexpert.

SD-politikern Anne Karlsson från Värnamo sitter i såväl kommunstyrelsen i Värnamo som i Sverigedemokraternas partistyrelse. Nyligen fick hon ett strafföreläggande, som hon godtog. Det innebär att hon får villkorlig dom och 50 dagsböter för 23 olika bidragsbrott. I och med att hon godtog straffet slipper hon rättegång.

– Det blir villkorlig dom eftersom hon inte är straffad tidigare, det medför att man inte dömer ut fängelse.

Det var under 2015 och 2016 som Anne Karlsson enligt strafföreläggandet med uppsåt tog emot sjukpenning samtidigt som hon hade politiska uppdrag i både kommun och landsting.

I en skriftlig kommentar till P4 Jönköping säger hon att det aldrig funnits någon avsikt att ge felaktig information till Försäkringskassan.