Jönköping

Pedofilhärvan: Barn utsattes medan utredningen pågick

1:43 min

En flicka från länet utnyttjades för barnporrbilder 2017, trots att polisen fick tips om gärningsmännen ett år tidigare.

Tre kvinnor och tre män dömdes i dag till fängelse för sin inblandning i en stor barnpornografihärva. Två av kvinnorna har på beställning, smygfotograferat bilder på lättklädda barn och sedan sålt dem vidare.

Den flicka i tioårsåldern från länet är en av de tolv barn som blev utsatta för sexualbrott. Brottet flickan utsattes för, skedde under 2017, detta trots att polisen hade fått ett tips om de nu dömda männen, ett år tidigare.

Trots tipset tog det lång tid innan utredningen prioriterades och under tiden utredningen pågick, utsattes barnen för fler sexuella övergrepp.

Åklagare Annika Wennerström säger att det tips man fick in 2016 endast innehöll information om två män som delat information sinsemellan, och att någon information om övergrepp inte fanns.

När man väl gjorde en husrannsakan hos männen och hittade fler bilder på lättklädda barn, kunde man identifiera barnen på bilderna. Efter det nystades historien upp.

Wennerström trycker på vikten av att identifiera barn på olagligt material mycket tidigare. Hade man gjort det tidigare i detta fallet, hade utredningen gått snabbare och prioriterats högre, förklarar hon.