Konsument

Så skyddar du dig från id-kapning på semestern

2:00 min

Under sommaren drabbas fler av ID-kapningar än bostadsinbrott, bland annat genom att obehöriga kommer åt din obevakade brevlåda.

Semestertiden är här och mer än hälften av länsborna kommer att resa bort någon gång under sommaren. En stor del av de som lämnar sina hem är oroliga för inbrott, men det är nästan ingen som oroar sig för att någon obehörig ska komma åt deras post. Detta trots att ID-kapningar är vanligare än bostadsinbrott på sommaren. Det visar en undersökning som Novus har gjort.

– Man ska vara säker på att man har kontroll över sin post så att man i tid hinner se om det är några konstigheter som sker, säger Dick Malmlund som är säkerhetsexpert på Svensk adressändring.

I början av en sådan här kedja är det ofta kreditupplysningar och sådant som kommer när man ansöker om kontokort. Under semestern kan ju sådant bli liggande så i nästa vända kommer då fakturor och då blir det riktigt stökigt...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista